Obec Holoubkov spustila nové internetové stránky

Zveřejněno: 12. 11. 2013, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 1782x

Vážení návštěvníci,

naše obec dne 12.11.2013 spustila své nové internetové stránky, v historii již třetí v pořadí. První oficiální webová prezentace naší obce byla z popudu Dobrovolného svazku obcí Horní Berounka – Povodí Klabavy spuštěna na adrese www.holoubkov.rokycansko.cz někdy kolem roku 2002. Tyto stránky byly vyrobeny na zakázku pro všechny obce sdružené v tomto svazku a obsahovaly základní informace o obci, popis její historie, turistické zajímavosti, seznam místních podnikatelů a firem, nabízené služby občanského vybavení, ale i informace o volených orgánech obce, vydané obecně závazné vyhlášky apod. Jejich problémem však bylo, že ze strany obce nebyly prakticky vůbec aktualizovány. To se změnilo 8.8.2007, kdy jsme již na naší vlastní doméně www.obecholoubkov.cz spustili druhé internetové stránky v pořadí, které tehdy vytvořil Miroslav Vild ml. Tyto stránky jsme postupem času naplnili veškerým obsahem, který byl na obecním úřadě k dispozici v elektronické podobě. Jednalo se např. o všechny platné obecně závazné vyhlášky, rozpočty obce od roku 2003 nebo třeba celé zápisy z jednání zastupitelstva dokonce od roku 1995. Přibyly nové sekce o dopravě, průmyslu či okolí naší obce, galerie fotek především z kulturních akcí, webová diskuze, nebo např. možnost stáhnout si Holoubkovský zpravodaj v elektronické verzi. Samostatnou sekci získaly také organizace a spolky, které v naší obci působí – základní a mateřská škola, knihovna, hasiči, fotbalisté, Sokol atd. Od té doby jsou naše internetové stránky pravidelně aktualizovány a přináší kompletní informace o veškerém dění v naší obci.

Za posledních několik let se však zcela zásadně proměnil způsob fungování celé veřejné správy především v důsledku její elektronizace. Je zbytečné sáhodlouze popisovat projekty jako Datové schránky, CzechPOINT, elektronické podepisování dokumentů, napojení na Základní registry státu, elektronická spisová služba apod. Se všemi těmito mnohdy skutečně nelehkými úkoly se musel i náš obecní úřad postupně vyrovnat. Jednou z těchto oblastí jsou i internetové stránky obcí, které se ze zprvu dobrovolné snahy přiblížit dění v obci svým občanům staly povinným pracovním nástrojem, na který jsou kladeny přísné legislativní požadavky. Jedná se např. o správní řád, který obcím ukládá vést svoji úřední desku v elektronické podobě a vyvěšovat na ni stejné dokumenty a ve stejnou dobu, jako na klasickou úřední „vitrínu“, zákon o svobodném přístupu k informacím, který určuje přesnou strukturu povinně zveřejňovaných informací, nebo např. zákon o veřejných zakázkách, který ukládá zveřejňovat zadávací dokumentaci veřejných zakázek od určité hodnoty na tzv. profilu zadavatele. Z těchto důvodů jsme se rozhodli navázat spolupráci s lidmi ze společnosti www.ict-optim.cz a vytvořit nové internetové stránky, které budou splňovat zákonné požadavky a zároveň budou příjemnější na ovládání pro jejich návštěvníky i administrátory. Výsledek více než půlroční práce, kdy jsme stránky testovali a doplňovali do nich obsah, jsme právě spustili v podobě již třetí webové prezentace naší obce v pořadí. Věříme, že se vám budou nové stránky líbit, budou i nadále zdrojem důležitých informací o životě naší obce a že se k nim budete pravidelně vracet.

Stránky chceme i v budoucnu dále rozvíjet a doplňovat do nich nové moduly a funkcionality. Mimo jiné chceme obnovit moderovanou diskuzi, možnost přihlásit se k odběru novinek apod. Pokud budete mít jakýkoliv nápad, jak naše stránky obohatit, vylepšit či změnit, budeme velice rádi, když se nám ozvete na výše uvedené kontakty. Zároveň vyzývám všechny podnikatele, zástupce firem, spolků či sdružení, které v Holoubkově působí a mají zájem cokoliv na obecních stránkách zveřejnit, aby se na nás obrátili. Přeji vám příjemnou virtuální návštěvu naší obce.

Ing. Lukáš Fišer, starosta