POZOR !!! Vydání vyhlášky týkající se veřejného pořádku

Zveřejněno: 30. 4. 2013, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 2349x

Zastupitelstvo obce na svém jednání 29.4.2013 vydalo novou obecně závaznou vyhlášku, týkající se zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku. Tato vyhláška nahrazuje původní starou a již neaplikovatelnou vyhlášku z roku 1993 a upravuje tyto oblasti:

A) Regulace hluku, hlučných činností a ochrana nočního klidu

Noční klid je zákonem definován jako doba od 22:00 do 6:00 hod. V této době je každý povinen zachovávat klid a omezit hlučné projevy. V žádném případě to však neznamená, že mimo tuto dobu by každý mohl způsobovat hluk podle své libosti. Zákon jasně stanoví, že nikdo nesmí hlukem, prachem, zápachem atd. obtěžovat nad únosnou míru své okolí. Noční doba nad rámec běžné hladiny hluku požívá zvlášní ochranu, kdy je nutné hlučné projevy zcela vyloučit. Toto ustanovení se týká i veřejných produkcí hlučné hudby, kde vyhláška uplatňuje jisté zmírnění v pátek, v sobotu a ve dnech předcházejících státnímu svátku, kdy je noční klid definován až od půlnoci. Výjimku z doby nočního klidu může udělit starosta obce na základě písemné žádosti pořadatele veřejné hudební produkce.

Po poměrně dlouhé diskuzi dále vyhláška zakazuje používání hlučných přístrojů jako sekaček na trávu, cirkulárek, motorových pil, křovinořezů, brusek, sbíjecích kladiv, kompresorů apod., a to v neděli odpoledne a o státních svátcích v době od 12:00 do 22:00. Toto ustanovení má za cíl zamezit nadměrnému obtěžování občanů hlučnými přístroji ve vymezené době nedělního klidu.

B) Čistota ulic a jiných veřejných prostranství

Každý je povinen počínat si tak, aby nezpůsobil znečištění ulic a jiných veřejných prostranství. Pokud již toto znečištění způsobí, je povinen ho neprodleně odstranit. Tato ustanovení se dají vztáhnout např. na převoz sypkých nebo nezpevněných materiálů, které odpadávají na silnici, ale také např. na psí exkrementy.

C) Ochrana veřejné zeleně

Veřejná zeleň musí být minimálně 2x ročně posekána a posekaná hmota nejpozději do 1 týdne odstraněna. Nikdo nesmí znečišťovat nebo poškozovat veřejnou zeleň, na kterou je přísně zakázáno jezdit a parkovat motorovými i nemotorovými vozidly, rozdělávat na ní oheň, stanovat a tábořit a vstupovat na ní se zvířaty.

Všem občanům je silně doporučeno se s textem obecně závazné vyhlášky podrobně seznámit a její ustanovení dodržovat. Vyhláška byla zároveň zaslána na Obvodní oddělení Policie ČR v Rokycanech, které je příslušné řešit její porušování jako přestupek a udělovat za ně pokuty. Vyhláška nabývá účinnosti 15.5.2013.