POZOR !!! Vydání nových obecně závazných vyhlášek obce

Zveřejněno: 19. 12. 2012, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 1991x

VYDÁNÍ NOVÝCH VYHLÁŠEK PŘINÁŠÍ NOVÉ POVINNOSTI !!!

Zastupitelstvo obce na svém jednání dne 17.12.2012 vydalo 3 nové obecně závazné vyhlášky, které nahrazují původní a již zastaralé vyhlášky. Tyto vyhlášky znamenají nové povinnosti pro občany, proto velmi doporučujeme, aby se s nimi všichni podrobně seznámili. Všechny vyhlášky vstoupí v platnost 2.1.2013.

 

Tato OZV se týká všech držitelů psů, kteří se s nimi pohybují na veřejných prostranstvích v obci. Vyhláška přesně definuje veřejná prostranství, na kterých stanovuje povinnost mít psa na vodítku a pod přímou kontrolou, neprodleně odklidit případné znečištění veřejného prostranství a dále povinnost označit psa identifikační známkou vydávanou obecním úřadem při zaplacení místního poplatku ze psů. Dále stanovuje 3 lokality (bývalé "štosy" za starým sídlištěm, bývalou Sklenohuťskou silnici směrem k dálnici a účelovou komunikaci v chatové lokalitě Hamr), kde je povoleno volné pobíhání psů, avšak pes při něm musí být vybaven náhubkem. Porušení jakékoliv z těchto povinností je přestupek, který bude s držitelem psa řešen v přestupkovém řízení s udělením příslušné finanční sankce.

 

Tato OZV přesně vymezuje, co je tříděný, velkoobjemový, nebezpečný a směsný odpad, na jaká místa a v jakých termínech mohou občané a chataři tento odpad odkládat a jak nakládat se stavebním odpadem, který není komunálním odpadem.

 

file icoOZV č. 5/2012 ze dne 17.12.2012, o místních poplatcích.pdf (181,0 KB)

V minulosti obec vybírala 5 místních poplatků. Tři z nich byly zrušeny (ze vstupného, za zábor veřejného prostranství a za výherní hrací přístroje). Byl ponechán místní poplatek ze psů v nezměněné podobě, naopak poplatek za likvidaci odpadů (tzv. popelné) přináší podstatné změny:

1) Rozšiřuje se počet poplatníků. Nově budou za popelné platit cizinci a také majitelé rodinných domů a bytů, ve kterých není k trvalému pobytu přihlášena žádná osoba !!!

2) Na základě skutečných nákladů za svoz a likvidaci odpadů (zvýšení DPH, navýšení poplatku za uložení na skládku, zvýšení ceny pohonných hmot) se poplatek navyšuje na 550,- Kč za osobu.

3) Nově byla v OZV definována možnost osvobození od poplatku pro osoby, které se z vyjmenovaných důvodů po celý kalendářní rok nezdržovaly na území obce. O nárok na osvobození však musí poplatník požádat a prokázat, že splňuje podmínky pro osvobození.

V platnosti nadále zůstává, že místní poplatky musí každý poplatník uhradit obecnímu úřadu jednorázově vždy do 31.3. příslušného kalendářního roku. V případě, že tak neučiní, bude mu poplatek vyměřen platebním výměrem nebo hromadným předpisným seznamem, ve kterém mu bude poplatek navýšen na trojnásobek. Pokud ani poté poplatek neuhradí, je vymáhání poplatku předáno exekutorskému úřadu.