Projektové vyučování - Turistický výlet na Žďár - 4. a 5. třída

Zveřejněno: 19. 12. 2009, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 2149x

V pátek 13.listopadu 2009 jsme se zúčastnili dalšího projektového vyučování. Tentokrát se jednalo o turistický výlet na vrchol Žďár. Cílem bylo podpořit mezinárodní den bez aut, seznámit se se základy turistiky, naučit se pracovat s buzolou, prozkoumat přírodu ukládající se k zimnímu spánku, zocelit tělo i ducha a seznámit se s pověstmi z našeho okolí.

Ráno jsme se sešli ve škole, kde jsme si vysvětlili pravidla výletu, rozdělili se do soutěžních družstev a vyrazili jsme. Z Holoubkova do Svojkovic jsme cestovali vlakem, dál už jen po svých. Hned na začátku lesa jsme začali plnit první úkol – sběr předepsaných přírodnin. Nebylo to lehké, protože některé rostliny už byly uhnilé a nebylo snadné je poznat. Nakonec každé družstvo našlo všech 20 předmětů, mezi které patřilo např. ptačí pírko, list dubu, kopřiva, sítina, křemen, šiška modřínu atd.

Těsně pod vrcholem se nám rozpršelo, ale jako správní turisté jsme byli připraveni a navlékli jsme pláštěnky. Pak už jsme mohli jen obdivovat krásu přírody a výhled. Ten sice nebyl díky dešti a mlze nejlepší, ale i tak stál za to. Udělali jsme zápis do vrcholové knihy a už jsme připravovali ohýnek a oběd. Ohřáli jsme se, vychutnali buřty s chlebem a vyrazili na další cestu po červené turistické stezce.

Po pár kilometrech chůze nás čekala další soutěž. Stavěli jsme chýše, do kterých se muselo vejít celé družstvo. Potom jsme s pomocí buzoly chodili dle předepsaných azimutů a hledali kódy k tajence, která zněla „Den bez aut“. Všichni jsme tajenku vyluštili.

Cesta pokračovala směrem k Hůrkám, kde se ale červená značka ztratila, a tak jsme pokračovali nejpřímějším směrem k vrcholu Trhoň. Cestou jsme si četli pověsti, které se váží k vrcholu Žďár. Cesta nám příjemně utíkala a nakonec jsme zase narazili na červenou turistickou. Vyškrábat se na Trhoň, když už jsme měli za sebou tolik kilometrů, nebyla žádná legrace. Paní učitelka některé z nás táhla do kopců za ruku a poponášela. Šli jsme pomalu, abychom to všichni zvládli. Kousek pod vrcholem jsme vyhlásili pauzu a nasvačili jsme se. Také nás čekaly další soutěžní úkoly. Dostali jsme letecký snímek Holoubkova a museli jsme v něm zakreslit některé objekty – školu, družinu, jídelnu, obecní úřad, hotel, pomník, zdravotní středisko a Šnajdrovy. Černobílé provedení snímku nám nic neulehčovalo a některá družstva měla s tímto úkolem problémy. Ale bavilo nás to a to je důležité.

Na vrcholu jsme si mysleli, že už nenajdeme síly na další pochod. Ale paní učitelka vymyslela hru bomba-povodeň-nálet, takže nakonec jsme dolů nešli, ale spíš běželi a než jsme se nadáli, byli jsme zpět ve škole plni zážitků.

Projektové vyučování se nám vydařilo a doufáme, že budeme mít možnost podniknout další.

Ivana Davidová, třídní učitelka

Výlet na Žďár 1     Výlet na Žďár 2     Výlet na Žďár 3     Výlet na Žďár 4