Obec Holoubkov ušetří na plynu a elektřině přes 350.000,- Kč !!!

Zveřejněno: 23. 10. 2013, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 1677x

Obec Holoubkov se stejně jako mnozí občané a firmy přihlásila do elektronické aukce cen na dodávku elektřiny a plynu pro příští období, kterou ve spolupráci s městem Rokycany pořádala společnost eCENTRE a.s. Celkem jsme do této aukce přihlásili 27 odběrných míst u elektřiny a 5 odběrných míst u plynu, za které jsme u stávajících dodavatelů ročně utratili přes 2,2 mil. Kč. Na základě výsledku e-aukce bychom měli z této částky ušetřit ročně přes 350 tis. Kč !!!

Průměrná úspora u neregulované části ceny elektrické energie činí 35 %, u neregulované části ceny plynu 31 %. Na dodávku elektrické energie byla nově uzavřena smlouva se společnosti Amper Market a.s., Praha na dobu 1 roku s účinností od 1.3.2014 (z důvodu výpovědních lhůt u stávajícího dodavatele), na dodávku plynu byla uzavřena smlouva se společností VEMEX Energie a.s., Praha rovněž na dobu 1 roku s účinností od 1.3.2014. Pro úplnost je třeba dodat, že změna dodavatele obou komodit nemá žádný vliv na způsob připojení jednotlivých objektů k elektřině a plynu, neboť provozovatel distribuční soustavy zůstává stále stejný.

Naše obec se dlouhodobě snaží snižovat své provozní náklady na běžné činnosti, které provádí, a to jednak transparentním výběrem dodavatelů, optimalizací a zefektivněním výkonu jednotlivých činností, ale i stavebními opatřeními na snižování energetické náročnosti budov, které vlastní. V minulosti se nám podařilo dosáhnout poměrně významné úspory na pojištění obecního majetku, nyní jsme se zaměřili na energie a v příštím roce se chystáme optimalizovat náklady na bankovní služby. Veškeré letos prováděné investiční akce byly vysoutěženy ve výběrových řízení s velkým počtem uchazečů za velmi příznivé ceny, které jsou mnohdy i o více než polovinu nižší než původní rozpočet projektanta. Zároveň však ve spolupráci s panem místostarostou, předsedou stavebního výboru a kvalitním stavebním dozorem velmi pečlivě hlídáme kvalitu všech stavebních prací a plnění dalších podmínek uzavřených smluv. Výsledkem všech těchto činností je více peněz na provádění dalších potřebných investičních akcí.

Ing. Lukáš Fišer, starosta obce