Vánoční strom pro Prahu vyrostl nedaleko Holoubkova

Zveřejněno: 25. 11. 2012, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 2288x
Vánoční strom Praha

Na letošní adventní trhy na pražském Staroměstském náměstí bude „dohlížet“ vánoční strom, který vyrostl nedaleko naší obce. Jedná se o 29 metrů vysoký smrk ztepilý, který téměř 90 let rostl u strážního domku vedle železniční trati mezi Holoubkovem a Svojkovicemi, kousek za chatovou oblastí Hamr, na pozemku patřící p. Jerome Colloredo-Mannsfeldovi. Zaměstnanci jeho Lesní a rybniční správy (LRS) Zbiroh letos čistili celé okolí železniční trati od náletových dřevin, tohoto nádherného stromu jim však bylo líto pokácet ho jen tak na dřevo, proto ho nabídli městu Praze k využití jako hlavní vánoční strom. Když se p. Colloredo-Mannsfeld dozvěděl, že bude strom v době adventu dělat radost obyvatelům i návštěvníkům Prahy, rozhodl se věnovat ho zcela zdarma.

Společnost Taiko, která je pořadatelem největších vánočních trhů v naší republice, vyhlásila v srpnu soutěž „Hledá se strom“, do které se přihlásilo celkem třicet zájemců, a zvítězil právě tento strom. Má bezchybný vzhled, díky nově vybudované cestě je dostupný pro těžkou techniku a splňuje i další potřebné podmínky. Následně ho zkoumali dendrologové z Masarykovy univerzity v Brně, kteří konstatovali, že strom je zcela zdravý, takže jeho dalšímu využití již nestálo nic v cestě. 

V neděli 25.11.2012 došlo k jeho pokácení a přesunu do Prahy. Z obavy, aby strom někdo předtím úmyslně nepoškodil, jsme se domluvili s vedením LRS Zbiroh, že do té doby omezíme publicitu a nebudeme veřejně sdělovat přesné místo, kde strom roste. Přesto se na místě sešla celá řada místních občanů, novinářských štábů a osobně byl přítomen i p. Colloredo-Mannsfeld. Hned ráno na místo přijela těžká technika firmy Pavel Švestka z Černošic, která kromě doprovodných vozidel zahrnovala hlavně jeřáb a americký truck s výkonem 720 koní a 32 metrů dlouhou soupravou na odvoz stromu. Před desátou hodinou byl strom zavázán na jeřáb a kolem půl jedenácté začal mistr České republiky v práci s motorovou pilou p. Jiří Vorlíček svoji práci. Nejprve strom odřízl systémem, který se používá na dřevorubeckých soutěžích, poté ho postupně zkrátil o 7 metrů na potřebných 22 metrů a po odřezání spodních větví začal s úpravou kmene na potřebný průměr tak, aby se strom mohl na Staroměstském náměstí postavit. Po této relativně dlouhé práci začal před jednou hodinou jeřáb přemísťovat strom k vozidlu, kam ho pomalu a opatrně položil. Pracovníci firmy strom následně zabezpečili a zavázali a kolem čtvrté hodiny začali s transportem. Trasa vedla z lesa na Hůreckou silnici, pod železničním viaduktem u Máčkovny, přes hráz rybníka, problematickou zatáčku u Veselých pod školou až na křižovatku před hotelem Bělohlávek, odkud poté strom po hlavní silnici II/605 putoval na dálniční sjezd v Mýtě a následně po dálnici D5 do Prahy. 

Do pondělního večera bude strom uskladněn ve Stodůlkách, poté ho v noci převezou na Staroměstské náměstí. Slavnostně se strom rozsvítí v sobotu 1.12.2012, kdy také začínají vánoční trhy, které potrvají až do 1.1.2013. 

Ing. Lukáš Fišer, starosta

 FOTKY ZDE