Zápis ze zasedání FV ze dne 18.4.2012

Zveřejněno: 8. 11. 2012, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 1733x

Přítomni: pan Zbyněk Tůma, paní Alena Rejzková, paní Anna Vildová, paní Hana Smejkalová, paní MUDr. Václava Gutová, paní Mgr. Hana Křejdlová, místostarostka obce Holoubkov

 

Program :

  1. Kontrola pokladny
  2. Kontrola nakládání s odpadu u PO a FOP, kteří podnikají na území katastru obce Holoubkov
  3. Usnesení a závěr

 

1) Dne 18.04.2012 byla provedena k témuž dni kontrola pokladny Obce Holoubkov.

V účetnictví obce Holoubkov se syntetický účet pokladny č.  261 skládá ze dvou analytických účtů, a to:

26100 – účet pokladny obecního úřadu

26110 - účet pokladny „Inzuly“ (správce bytového fondu obce, který hospodaří s penězi obce) 

Předmětem kontroly byla pokladna obecního úřadu, tudíž účet 26100. 

Fyzický stav pokladny k 18.04.2012 byl 31.674,00 Kč, což odpovídá schválenému limitu maximální výše hotovosti v pokladně.

Účetní stav poklady k 18.04.2012 byl také 31.674,00 Kč.

Rozdíl fyzického a účetního stavu byl roven nule. 

Pro stanovení účetního stavu pokladny bylo vycházeno z následujících podkladů :

- účetní závěrka obce k 31.03.2012, kde konečný zůstatek pokladny syntetického účtu 261 byl Kč 82.539,- a konečný zůstatek pokladny obecního úřadu analytického účtu 26100 byl Kč 76.845,-.

- sumář pokladních a účetních dokladů za 1.04. - 18.04.2012 včetně, kde počáteční zůstatek pokladny byl Kč 76 845,- a konečný Kč 31 674,-.

   

2) Paní místostarostka paní Hana Křejdlová informovala FV o dalších krocích podniknutých v oblasti kontroly likvidace odpadu u podnikatelských subjektů provozujících svoji činnost na území obce Holoubkov, na kterých se předtím domluvila s FV. Tato kontrola byla FV a paní místostarostce Haně Křejdlové uložena usnesením ZO Holoubkov č. 7 ze dne 12.9.2011.

Poté co bylo ze seznamů :

- FOP a PO, které mají v obci Holoubkov sídlo

- FOP a PO, které mají v obci Holoubkov provozovnu

- FOP a PO, které mají s obcí Holoubkov uzavřenu smlouvu o likvidaci odpadu

vybráno 28 subjektů, které by mohly ze své činnosti produkovat odpad na území obce Holoubkov, byly tyto písemně obeslány výzvou, aby sdělily, jak odpad likvidují. Z 28 subjektů pouze 17 na výzvu reagovalo. Ve většině případů podnikatelé sdělili, že mají smlouvu s nějakou firmou, která jim odpad likviduje, nebo likvidují odpad mimo území obce Holoubkov nebo neprodukují žádný odpad. Na jednání FV dne 15.12.2011 se dojednal další následující postup: 

a) Podnikatelské subjekty, které údajně mají smlouvy s firmami likvidující odpad, tyto smlouvy obci předloží za účelem zjištění, zdali se jedná o odborné firmy zabývající se likvidací odpadu.

b) Podnikatelské subjekty, které na výzvu, jak odpad likvidují, nereagovaly budou opět vyzvány, aby sdělily jak s odpadem nakládají.

c) V ostatních případech, tj. podnikatelské subjekty, které sdělily, že likvidují odpad jiným způsobem než skrze jinou firmu a dle jejich činnosti existuje reálný předpoklad produkce většího množství odpadu i nebezpečného, nebo podnikatelské subjekty, které nebudou reagovat ani a 2. výzvu obce k nakládání s odpady, budou v oblasti nakládání s odpady zkontrolovány, a to pokud možno ve spolupráci s odborem životního prostředí.

d) Paní místostarostka Křejdlová prověří možnosti spolupráce obce Holoubkov s odborem životního prostředí v Rokycanech. 

Na jednání FV 18.4.2012 paní místostarostka Křejdlová informovala přítomné o tom, že body a), b) z usnesení FV ze dne 15.12.2011 byly splněny. Všechny podnikatelské subjekty, které nelikvidují odpad na základě smlouvy s obcí Holoubkov, ale na základě smlouvy s odbornou firmou, smlouvy s těmito firmami předložily. Odbornost firem pro likvidaci odpadu se dala jen těžko prokázat a ve většině případů se jednalo spíše o zprostředkovatele, kteří odpad podnikatelů v Holoubkově přidávají k svému a ten pak likvidují u odborné firmy.

Bohužel ani na 2. výzvu obce k doložení způsobu likvidace odpadu nereagovaly 2 subjekty. Všichni přítomní se shodli na tom, že tyto 2 subjekty zkontroluje odbor životního prostředí v Rokycanech. Paní místostarostka Křejdlová informovala přítomné, že odbor životního prostředí v Rokycanech je ochoten kontroly vykonat. 

Pozitivní INFO: Ministerstvo životního prostředí údajně pracuje na novém zákoně o odpadech, dle kterého živnostníci a firmy od roku 2014 budou muset nechat odpadky svážet od obce.

 

  3) Usnesení :

1) Kontrola pokladny obce Holoubkov - bez připomínek.

2) 2 podnikatelské subjekty, jenž nereagovaly na 2. výzvu obce k doložení způsobu likvidace odpadu zkontroluje odbor životního prostředí v Rokycanech.

 

Zapsal Zbyněk Tůma, předseda FV dne 18.4.2012.