Podpora zachování všech oddělení Rokycanské nemocnice

Zveřejněno: 28. 3. 2012, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 2019x

Vážení spoluobčané,

dne 31.10.2011 podepsalo všech 8 zdravotních pojišťoven působící v ČR společné Memorandum, jehož cílem je ke dni 31.12.2012 ukončit smlouvy se všemi nemocnicemi a koordinovaným vyjednáváním nových smluv dosáhnout omezení zdravotní péče v řadě regionálních nemocnic. Tento postup se týká i nám nejbližší Rokycanské nemocnice, ve které hrozí v roce 2013 výrazné omezení či dokonce zrušení gynekologicko-porodnického a dětského oddělení. V reakci na tuto situaci uzavřela Asociace českých a moravských nemocnic, Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR, Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, Svaz pacientů ČR a Asociace krajských nemocnic dne 21.11.2011 tzv. (Anti)Memorandum ( file ico(Anti)Memorandum - nemocnice.pdf (125,9 KB) ), ve kterém tyto organizace vyjádřily s kartelovým postupem zdravotních pojišťoven zásadní nesouhlas. Pokud s omezováním péče v Rokycanské nemocnici také nesouhlasíte, můžete se k (Anti)Memorandu připojit svým podpisem na Podpisovém archu, který je k dispozici v úředních hodinách na Obecním úřadu v Holoubkově nebo v Informačním centru na Městském úřadu v Rokycanech.

Přiznám se, že obecně nepatřím k lidem, kteří by vždy a za každou cenu vyzývali k mnohdy emotivním a argumentačně nepodloženým protestům proti všemu, co „ti nahoře“ dělají. V tomto případě jsem však přesvědčen, že rušení malých okresních nemocnic a soustředění veškeré (tedy i té „jednoduché“ základní) zdravotní péče ve velkých fakultních nemocnicích, není podloženo žádnou odbornou ani ekonomickou analýzou, jejímž výsledkem by byly výrazné úspory v českém zdravotnictví. Naopak rušením malých nemocnic, ve kterých se bazální lékařská péče poskytuje nejlevněji, se ušetří nepoměrně méně finančních prostředků, než bude stát relativně drahá zdravotní péče zajišťovaná ve velkých zdravotnických zařízeních v krajských městech. Nikdo zároveň nepředložil seriózní studii toho, zda tato zdravotnická zařízení v Plzni jsou vůbec schopna zvládnout nápor všech pacientů jak z Plzně samotné, tak z okresů Tachov, Plzeň-sever, kde byly nemocnice akutní péče v minulosti zrušeny, tak ještě z okresu Rokycany. Z vlastní zkušenosti vím, že i ve vyspělých státech na západ od našich hranic (Rakousko, Německo) bez problémů malé okresní nemocnice zajišťující základní zdravotní péči fungují.

Další informace o tomto problémů jsou dostupné na stránkách www.zdraveplzensko.cz (http://www.zdraveplzensko.cz/index.php/tiskove-zpravy/51-rokycany-a-stod).

Ing. Lukáš Fišer, starosta