Popelné na rok 2016

Zveřejněno: 23. 12. 2015, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 2040x

Za­stu­pi­tel­stvo ob­ce na svém jed­ná­ní dne 14.12.2015 projednalo výši místního poplatku za pro­voz sys­té­mu shro­maž­ďo­vá­ní, sbě­ru, pře­pra­vy, tří­dě­ní, vy­u­ží­vá­ní a od­st­raňová­ní ko­mu­nál­ních od­pa­dů. Pro rok 2016 zůstává tzv. "po­pel­né" ve stejné výši jako v roce 2013, 2014 a 2015, tj. 550 Kč na poplatníka. Ta­to vý­še po­plat­ku ob­ci po­kry­je pou­ze ná­kla­dy na svoz netří­dě­né­ho ko­mu­nál­ní­ho od­pa­du, se­pa­ro­va­ný od­pad od­klá­da­ný do tzv. zvo­nů bude i na­dá­le pl­ně hra­zen z roz­počtu ob­ce. Obec tak již čtvrtý rok v řadě tento poplatek nenavyšuje!

Obec­ní úřad upo­zorňuje, že splat­nost po­plat­ku je nejpozději do 31.3.2016 a mu­sí ho za­pla­tit  všich­ni zá­ko­nem de­fi­no­va­ní po­plat­ní­ci bez ohle­du na to, zda se v ob­ci  tr­va­le zdr­žu­jí ane­bo zda pro­du­ku­jí od­pad !!! V pří­pa­dě ne­u­hra­ze­ní po­plat­ku do sta­no­ve­né­ho ter­mí­nu bu­de po­pla­tek na­vý­šen na troj­ná­so­bek a pře­dán k exe­kuč­ní­mu vy­má­há­ní !!!

Od roku 2016 zároveň nastávají v oblasti odpadů následující změny:

  • Nově bude povinnost třídit kovy a bioodpady rostlinného původu. Kovy se budou vhazovat do stávajících žlutých nádob společně s plasty, PET lahvemi a nápojovými kartony, bioodpady budou majitelé rodinných domů primárně kompostovat na své zahradě (většina majitelů rodinných domů obdržela letos zdarma od obce kompostér) a navíc budou ke kontejnerům na tříděný odpad nově osazeny hnědé popelnice na bioodpad, obyvatelé bytových domů je budou odkládat do nově osazených hnědých popelnic, které budou přidány ke všem kontejnerům na směrný odpad v sídlištích. I nadále bude fungovat skládka větví u Titlů, kde bude zároveň trvale přistavený velkokapacitní kontejner na bioodpady.
  • Od poplatku za popelné budou automaticky osvobozeny fyzické osoby umístěné do dětského domova, do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, do domova pro osoby se zdravotním postižením nebo do domova pro seniory, domova se zvláštním režimem nebo do chráněného bydlení. Tyto osoby již nemusejí o osvobození žádným způsobem žádat, nicméně je vhodné nárok na osvobození obecnímu úřadu oznámit.
  • Nezaplacený poplatek za odpad za nezletilé dítě již nebude vymáhán po tomto poplatníkovi, ale vždy po jeho rodičích nebo opatrovníkovi, na něž poplatková povinnost v plném rozsahu přechází. Rodič či opatrovník mají nově stejné procesní postavení jako (nezletilý) poplatník.
  • Nově má obecní úřad možnost poplatek za odpad prominout z důvodu odstranění tvrdosti zákona nebo při mimořádných, zejména živelních událostech. Upozorňuji, že tohoto institutu bude obecní úřad využívat opravdu pouze zcela výjimečně.

Podrobnější a bližší informace budou zveřejněny v jarním vydání Holoubkovského zpravodaje.

Ing. Lukáš Fišer, starosta