Kvůli problémům s přidělením dotace byly přerušeny stavební práce na dostavbě DPS

Zveřejněno: 7. 7. 2010, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 2554x
DPS

V listopadu loňského roku obdržela obec Holoubkov od Úřadu Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihozápad oznámení o přidělení dotace ve výši 10,2 mil. Kč na dostavbu „Zámečku“, dnes Domu s pečovatelskou službou. V rámci projektu budou vybudovány 4 nové půdní byty pro seniory, kompletně rekonstruována střecha objektu a přistavěn osobní výtah do všech podlaží. V následném výběrovém řízení na dodavatele stavby uspěla firma Stavitelství ŠMÍD s.r.o, Plzeň, která na začátku února započala s realizací stavebních prací. Do konce června byl kompletně upraven krov, položena nová střešní krytina a realizovány sádrokartonové podhledy a předstěny včetně zateplení.

Dne 21.5.2010 rozhodl Výbor Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihozápad vedený hejtmankou Plzeňského kraje doc. MUDr. Miladou Emmerovou, CSc., že kvůli podezření z korupce a manipulaci s výběrovými kritérii při hodnocení projektů budou všechny projekty znovu přehodnoceny a teprve poté bude s úspěšnými žadateli podepsána smlouva o přidělení dotace. Vzhledem k tomu, že díky tomuto rozhodnutí ztratila obec Holoubkov jakoukoliv právní jistotu v tom, že po realizaci projektu dotaci skutečně obdrží, byli jsme nuceni vyvolat jednání s dodavatelem stavby a dohodnout s ním možnou technickou hranici pro přerušení stavebních prací. K tomu došlo ke dni 30.6.2010, kdy podepsáním dodatku k původní smlouvě o dílo byla veškerá činnost na stavbě zastavena a nebude pokračovat do zveřejnění výsledků nového hodnocení projektů a podepsání smlouvy o poskytnutí dotace. V případě, že v novém hodnocení znovu uspějeme, očekává se pokračování stavebních prací letos na podzim. 

Do konce června bylo v rámci tohoto projektu proinvestováno necelých 5 mil. Kč, které jsou plně pokryté z vlastních prostředků obce. Obec si kvůli tomuto projektu nemusela brát žádný bankovní úvěr ani omezit jakékoliv jiné investiční akce, které pro letošní rok schválilo zastupitelstvo. Z technického hlediska je projekt připraven k okamžitému pokračování stavebních prací, které podle uzavřeného dodatku ke smlouvě o dílo mohou začít do 7 dnů od nového rozhodnutí o přidělení dotace. 

Ing. Lukáš Fišer, místostarosta