Nájemníky obecních bytů čeká výměna oken

Zveřejněno: 22. 10. 2009, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 2730x
Nové sídliště

Zastupitelstvo obce se na svém posledním jednání dne 19.10.2009 zabývalo stavem bytových nájemních domů, které zůstávají v majetku obce. Poté, co na květnovém jednání neschválilo můj návrh na pokračování prodeje bytů do osobního vlastnictví jednotlivých nájemníků, došlo v letních měsících ke zmapování stavebně-technického stavu domů a identifikovány 3 zásadní problematické okruhy:

1) stav dřevěných oken v jednotlivých bytech,

2) stav střech na jednotlivých domech,

3) odvodnění domu č.p. 96.

Zastupitelstvo nakonec z těchto okruhů zvolilo provedení výměny oken ve všech 106 obecních nájemních bytech v domech č.p. 285-286, 287-288, 291, 4, 96, 46 a také na budově obecního úřadu. Důvodem je opravdu žalostný stav většiny oken, které již není možné opravovat, a také četné žádosti o výměnu oken ze strany nájemců. Rozhodli jsme se pro komplexní výměnu oken, která ve svém důsledku vyjde levněji, než postupná výměna jednotlivých oken. Neméně důležité je také snížení energetické náročnosti domů a snížení spotřeby tepla, což povede ke zlevnění nákladů na bydlení. 

Celkové náklady této akce odhaduji cca. na 4.000.000,- Kč, přičemž na účtu bytové správy, se kterým hospodaří společnost INZULA a na kterém se soustřeďují prostředky z vybraného nájemného, budou na konci letošního roku k dispozici pouze 2.000.000,- Kč. Klíčovým problémem proto bylo navrhnout vhodný způsob financování, který nezatíží obecní rozpočet do budoucna a zároveň umožní provedení celé akce najednou. Rozdíl ve výši 2.000.000,- Kč tak bude dofinancován z rozpočtu obce z výnosu prodeje bytů na starém sídlišti, ovšem formou návratné půjčky, která bude v letech 2010, 2011, příp. 2012 splacena z vybraného nájemného. Nelze proto očekávat, že v uvedených letech budou probíhat nějaké další významné opravy bytového fondu obce. 

Co se týká konkrétní realizace výměny oken, budou vyměněna pouze okna přímo v bytech (tedy bez oken ve společných prostorách a bez sklepních okének). Obec bude platit pouze výměnu samotných oken bez příslušenství jako žaluzie, sítě proti hmyzu apod. (tyto doplňky si budou v případě zájmu platit nájemníci sami). V zimních měsících bude provedeno výběrové řízení na dodavatele oken a samotnou realizaci akce předpokládám v jarních měsících příštího roku. 

Ing. Lukáš Fišer, místostarosta