Vydání nových obecních vyhlášek a nařízení

Zveřejněno: 28. 6. 2016, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 2169x

Zastupitelstvo obce na svém jednání dne 27.6.2016 schválilo 2 nové obecně závazné vyhlášky a 1 nařízení obce.

1) OZV č. 1/2016, o změně obecně závazné vyhlášky č. 5/2012, o místních poplatcích

Jedná se o technickou novelu OZV o místních poplatcích, která byla vyvolána změnou některých ustanovení zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích. Nově jsou od poplatku za popelné osvobozeny osoby umístěné do dětského domova, školského zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, domova pro osoby se zdravotním postižením, domova pro seniory, domova se zvláštním režimem nebo chráněného bydlení. Tyto osoby jsou od poplatku osvobozeny automaticky ze zákona, tudíž nemusejí podávat žádnou žádost a o osvobození nebude rozhodovat žádný obecní orgán. Není tím však nijak dotčena ohlašovací povinnost těchto osob vůči obecnímu úřadu, kterému musejí sdělit údaje rozhodné pro osvobození. Osvobození platí pouze pro kalendářní měsíce, v nichž důvody pro osvobození přetrvávají.

Druhou změnou je definitivní zakotvení způsobu vymáhání nedoplatků na popelném u nezletilých poplatníků. U těchto osob bude nedoplatek vymáhán vždy výhradně po jejich zákonných zástupcích nebo opatrovnících.

 

2) OZV č. 2/2016, k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku

Tato obecně závazná vyhláška nahrazuje obdobnou vyhlášku z roku 2013 a jsou jí upraveny některé místní záležitosti veřejného pořádku. I nadále platí, že dobou nočního klidu se rozumí doba od 22:00 hod. do 6:00 hod., v níž je každý povinen zachovat klid a omezit hlučné projevy. Stejně tak i nadále platí, že o nedělních a svátečních odpoledních je zakázáno používat hlučné přístroje. Nově je stanoveno, že kulturní, společenské, sportovní a rodinné akce spojené s venkovní produkcí hudby či nadměrným hlukem konané v neděli, pondělí, úterý, středu a čtvrtek musejí skončit ve 22:00 hod., akce konané v pátek, v sobotu a v den před státním svátkem mohou pokračovat až do půlnoci. Pořadatel takové akce však musí vůči obecnímu úřadu splnit ohlašovací povinnost a konání akce nahlásit nejpozději 3 dny předem. Obecní úřad již nemá pravomoc povolit pozdější ukončení těchto akcí, neboť tato kompetence byla obcím novelou zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích odebrána. Zároveň však obec nemá právo rozhodnout ani o dřívějším ukončení akcí, takže akce konané v pátek, v sobotu a v den před státním svátkem má pořadatel možnost ukončit až s půlnocí.

Nově je vyhláškou zakázána konzumace alkoholických nápojů a zdržování se s otevřenou lahví nebo jinou nádobou s alkoholickým nápojem na veřejných prostranstvích v obci. Omezení neplatí na soukromých předzahrádkách u restauračních zařízení, ani na soukromých zahradách u rodinných domů. Zákaz rovněž neplatí v době konání kulturních, společenských nebo sportovních akcí. Rozhodně však již není možné beztrestně konzumovat alkohol na autobusových čekárnách, v parku pod Jednotou, na veřejných prostranstvích v centru obce apod.

Kromě toho vyhláška upravuje čistotu ulic a jiných veřejných prostranství a rovněž ochranu veřejné zeleně, na které je zakázáno jezdit a parkovat motorovými i nemotorovými vozidly, či vstupovat na ni se zvířaty. Doporučuji všem, aby se s touto obecně závaznou vyhláškou seznámili. Dodržování jejích ustanovení bude kontrolovat Městská policie Mýto, která v případě jejího porušení může přistoupit k udělení finanční sankce.

 

3) Nařízení č. 1/2016, Tržní řád - podomní a pochůzkový prodej

Tímto nařízením je nově na celém území naší obce zakázán podomní a pochůzkový prodej. Jedná se především o všemožné "výhodné" nabídky na změnu dodavatele energií, na uzavření pojištění či jiných nebankovních produktů apod., kdy je potenciální zájemce vyhledáván bez předchozí objednávky obcházením jednotlivých bytů a domů. Pokud zjistíte, že se po obci pohybuje takový prodejce, kontaktujte prosím IHNED Městskou policii Mýto, která bude porušení tohoto nařízení tvrdě postihovat.

Ing. Lukáš Fišer, starosta