Zastupitelstvo schválilo investice ve výši 8,5 mil. Kč

Zveřejněno: 5. 7. 2009, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 2546x

I přes nepříznivou ekonomickou situaci, která se v rozpočtu naší obce projeví v letošním roce poklesem daňovým příjmů oproti loňskému roku v rozsahu minimálně 1 mil. Kč, schválilo na svém posledním jednání dne 29.6.2009 zastupitelstvo obce investice ve výši 8,5 milionu Kč. Umožňuje nám to přebytkové hospodaření v minulých letech a také příjmy z prodeje bytů na starém sídlišti, které vytvořily významný finanční polštář pro provádění potřebných investic i v době ekonomické recese. Neméně podstatnou věcí je také naše vytrvalá snaha o získání dotací jak z evropských, tak z národních zdrojů, která byla v letošním roce zatím korunována největším úspěchem v tomto volebním období.

 

Zde je přehled schválených investic:

  • Výstavba nové komunikace v části obce Chejlavy

Tato nejvýznamnější letošní investice byla připravována více než 3 roky a 3x na ní bylo žádáno o dotaci. Bude probíhat od 7.7.2009 a dokončena by měla být na přelomu listopadu a prosince. Provádět ji bude firma STRABAG Plzeň, která již realizovala výstavbu chodníku od hotelu směrem na Mýto. V rámci této investice dojde k výstavbě nového dopravního napojení Chejlav a stavebního obvodu z Těškovské silnice včetně vybudování veřejného osvětlení a chodníku od výjezdu na Těškovskou k dopravní značce označující začátek obce. Celkové náklady dosáhnou podle smlouvy 6,5 mil. Kč. 

  • Rekonstrukce budovy školy

V rámci této investice dojde o hlavních prázdninách k výměně všech oken v budově školy firmou RI OKNA Plzeň, následnému vymalování a dílčí opravě střechy. Celkové náklady dosáhnou téměř 800.000,- Kč, z programu Plzeňského kraje jsme získali dotaci ve výši 300.000,- Kč.

  • Výstavba dětského hřiště u budovy ZŠ

O hlavních prázdninách bude také realizována další významná investice, po které mnoho rodičů s malými dětmi dlouho volalo. Bude upraveno okolí školy (nové oplocení, terénní úpravy) a následně budou osazeny některé herní prvky (skluzavky, houpačky, prolézačky) včetně altánu a dvou tabulí pro posezení rodičů i pro venkovní výuku vybraných předmětů. Na výstavbě hřiště se budou podílet firmy Kódl Volduchy a Kasform Plzeň, kdy celkové náklady dosáhnou přes 800.000,- Kč. Tato akce byla podpořena z programu Ministerstva pro místní rozvoj částkou 300.000,- Kč. 

  • Demolice domu č.p. 94 „Na Rudě“

Vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci, kdy investoři a developeři velmi zvažují každý projekt na výstavbu nových bytů, jsme byli nuceni částečně přehodnotit původní záměr prodeje pozemků „Na Rudě“ pro novou výstavbu. Původní vybraný investor od svého záměru ustoupil, proto nyní probíhá intenzivní hledání nového, avšak v této době to není jednoduché. Zastupitelstvo proto rozhodlo provést demolici horního domu č.p. 94, který je v nejhorším stavu, vlastními náklady. V současné době se zpracovává potřebná dokumentace, náklady by neměly převýšit 500.000,- Kč.

 

Věřím, že všechny tyto akce přispějí ke zvýšení komfortu bydlení v naší obci a budou sloužit většině občanů.

Ing. Lukáš Fišer, místostarosta