Digitalizace televizního vysílání

Zveřejněno: 2. 7. 2009, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 3306x

AKTUALIZACE DNE 10.8.2009: Doplněny informace o vysílači na "věžáku" č.p. 4 v Holoubkově.

Vzhledem k postupující digitalizaci pozemního televizního vysílání nebude možné v blízké budoucnosti sledovat televizní programy pomocí stávajícího analogového příjmu z vysílače Krašov. Srozumitelně podané informace o postupu digitalizace na Plzeňsku, odpovědi na nejčastější dotazy a možnosti řešení digitálního příjmu televizního vysílání naleznete na www.digitalne.tv nebo v těchto informačních brožurách:

file icoDigitalizace TV vysílání - brožura.pdf (1,6 MB)

file icoVypnutí analogového TV vysílání - Plzeňsko.pdf (96,6 KB)



Informace o změně na vysílači malého výkonu - dokrývači České televize v obci Holoubkov

V pátek 31.7.2009 byl na analogovém dokrývači se satelitním zdrojem signálu Holoubkov nejprve zaměněn vysílací kmotočet ČT1 z 36. na 43. kanál (diváci zaznamenali změnu na předvolbách svých přijímačů) a vysílání programu ČT2 původně šířené na 43. kanálu již dále nepokračuje. Následně začalo na 33. kanálu digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu z nového digitálního převaděče Holoubkov.

Jak jistě víte, multiplex veřejné služby obsahuje programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby (teletext, elektronického programového průvodce EGP, dálkovou aktualizaci programového vybavení některých přijímačů podle standardu SSU) a stanice ČRo.

Pro úplnost připomínám, že pro příjem digitálního zemského vysílání je potřeba set-top-box nebo digitální televizor s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

Dovoluji si Vás požádat o spolupráci při informování obyvatel Vaší obce o nutnosti přechodu na příjem digitálního zemského vysílání České televize z digitálního převaděče Holoubkov (33. kanál). Prosím Vás také o součinnost při vyhodnocení příjmových podmínek po 31.7.2009 a uvítám i rámcové informace o tom, kolik domácností ve Vaší obci přijímá programy ČT pozemní cestou a kolik naopak jinými cestami (satelit, kabel, IPTV).

Předem děkuji za reakci a těším se na další spolupráci.

S přáním příjemného dne

Štěpán Janda, redaktor

ČESKÁ TELEVIZE, tiskový útvar

Kavčí hory, 140 70 Praha 4