Beseda o Kamčatce

Zveřejněno: 2. 2. 2009, zapsal: Lukáš Fišer, přečteno: 2006x

Už jste byli na jednom z největších poloostrovů Ruské federace? Na Kamčatce? A víte, který živočich je zde nejpočetnější? My všichni školou povinní, žáci i učitelé ze ZŠ a MŠ Holoubkov, také ne. Tedy alespoň ne až do čtvrtka 29. ledna 2009. Na tento den si pro nás paní vychovatelka Alena Kalousová připravila poutavé vyprávění spojené s promítáním obrázků z její velmi zajímavé loňské cesty na poloostrov Kamčatku. Dozvěděli jsme se, že letěli z Prahy do Moskvy, kde na ně čekalo celní odbavení a důkladná, téměř osobní prohlídka. Po té nastoupili na osm hodin dlouhý let na východ, který probíhal především v noci. Ráno se prý probudili už nad Kamčatkou, sice nevyspalí, ale s překrásným pohledem na dosud činnou sopku Ključu s ledově bílou čepičkou.

     Po přistání na místním letišti Jelizovo se ubytovali a v následujících dnech podnikali převážně pěší túry po tomto velkém poloostrově. Nás dospělé zaujala téměř nedotčená a tedy i nádherná příroda s množstvím teplých minerálních pramenů nebo jejich přechod přes kluzké, ledové pole či brodění v místní řece. Dětem se nejvíce líbily obrázky lišky, místních psů, lososů a samozřejmě nebezpečných medvědů. Největší kladnou odezvu měl obrázek horského sviště.

     Po skončení této části besedy zadala paní vychovatelka jednotlivým třídám úkoly v uzavřených obálkách. Děti soutěžily ve znalostech získaných během besedy. Vyznačovaly životní pouť medvědů od mláděte k dospělosti, vybarvovaly kresbu medvěda nebo skládaly vystřihovánku, která představovala opět medvěda. Na třetím místě se umístila druhá třída, druzí byli čtvrťáci a pomyslnou palmu vítězství si odnesla třetí třída. A nejen to, ceny dostali všichni žáci. Paní ředitelka převzala pro školu od paní vychovatelky černý kámen Onyx.

     Po nezbytné přestávce a občerstvení jsme se opět shromáždili v učebně výchov. Tentokrát jsme soutěžili ve školním kole v recitaci. V den pololetního vysvědčení se stalo toto školní kolo v recitaci na naší škole již nepsanou tradicí. Zvítězili všichni zúčastnění, protože obdrželi chutné ceny. Do okresního kola posílá porota žákyni Simonu Zelikovou z 1. třídy, Kateřinu Šedivou z 2. třídy a Jana Hatinu z 5. třídy. Když jsme vyhlásili výsledky recitační soutěže, rozešli jsme se pod vedením třídních učitelů do jednotlivých tříd, kde žáci obdrželi pololetní vysvědčení. Vysvědčení v 1. pololetí školního roku 2008/2009 dopadlo nad očekávání velmi dobře.

     A tak nám všem rychle a příjemně uběhlo poslední dopoledne prvního pololetí. Že jsem na něco zapomněl? Oh, nikoliv. Já jen myslel, že už dávno víte, že nejrozšířenějším živočichem na Kamčatce je komár. U nás už to totiž ví i školní děti.

Mgr. Josef Eret

Kamčatka 1     Kamčatka 2     Kamčatka 3      Kamčatka 4      Kamčatka 5